Την αντίδραση διπλωματικών πηγών στην Αθήνα προκάλεσε η ανάρτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ και οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί «τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη» με αφορμή τον θάνατο του Σαδίκ Αχμέτ. Για «ειρηνευτική επιχείρηση» το 1974 στη Κύπρο, μίλησε ξανά ο Τούρκος Πρόεδρος.
Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας. Ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση», αναφέρουν διπλωματικές πηγές με αφορμή την προκλητική ανάρτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Αναφορικά με το Κυπριακό, οι ίδιες πηγές σχολιάζουν πως «η διαιώνιση του σημερινού status quo, της κατοχής του ενός τρίτου του νησιού και η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελούν λύσεις».
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της προσωπικής του απεσταλμένης για την επανένωση του νησιού».
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αντέδρασε νωρίτερα από τις διπλωματικές πηγές, καταδίκασε απερίφραστα τις «σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου περί δήθεν «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη», αλλά και τον χαρακτηρισμό της παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ως «ειρηνευτικής επιχείρησης» και, παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση «να αντιδράσει επιτέλους και να σταματήσει να υποβαθμίζει τις τουρκικές προκλήσεις».
Το κόμμα αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «η επανάπαυση της κυβέρνησης στο ‘θετικό κλίμα’ της Διακήρυξης των Αθηνών, είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας και έχει αφήσει περιθώρια για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, όπως οι τουρκικές φιέστες μίσους στην Κύπρο συνοδεία πολεμικών πλοίων, η απόπειρα ανάμειξης της Τουρκίας στα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας, η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Κάσο με ανάπτυξη πολεμικών πλοίων και η εκ νέου αμφισβήτηση του καθεστώτος της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης».
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση «να εξέλθει από την κατάσταση διπλωματικού στρουθοκαμηλισμού στην οποία έχει περιέλθει και να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές και κοινοτικό δίκαιο».
Προσθέτει ότι «κυρίως δε, η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αρχή, μέση και τέλος, χωρίς μικροκομματικούς τακτικισμούς στο πλαίσιο της ΙΧ εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκη».
Στη γραμμή Ερντογάν και το τουρκικό ΥΠΕΞ
Σε μια προκλητική ανάρτηση με αφορμή τη συμπλήρωση 29 χρόνων από το θάνατο του Σαδίκ Αχμέτ προχώρησε νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σε αυτή έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη» και φιλοξενείται πορτρέτο του Σαδίκ Αχμέτ.
Η ανάρτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ
«Ο αξέχαστος ηγέτης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και ιδρυτής του Κόμματος Ισότητας και Ειρήνης Δρ. Σαδίκ Αχμέτ. Εορτάζουμε τη μνήμη του Σαδίκ Αχμέτ με έλεος και σεβασμό στην 29η επέτειο του θανάτου του. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα στον οποίο ο Σαδίκ Αχμέτ αφιέρωσε τη ζωή του για να κερδίσει η ‘’Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης’’ τα νόμιμα δικαιώματά της».
Στην προκλητική ρητορική επέστρεψε ο Ερντογάν – Μίλησε για τουρκική μειονότητα στη Θράκη και «ειρηνευτική επιχείρηση» στη Κύπρο
Για τουρκική μειονότητα στη Θράκη και «ειρηνευτική επιχείρηση» το 1974 στη Κύπρο, μίλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος επέστρεψε σε μία προκλητική ρητορική κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΑΚΡ, λέγοντας πως «ο αγώνας που διεξήγαγε ο αείμνηστος Δρ Σαδίκ Αχμέτ έχει μεγάλη συμβολή στα επιτεύγματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη σήμερα. Τον μνημονεύω για άλλη μια φορά με ευλάβεια, εύχομαι υπομονή στην οικογένειά του και στους συντρόφους του και θα ήθελα να τονίσω και πάλι εδώ ότι ως Τουρκία θα σταθούμε δίπλα στους αδελφούς μας στη Δυτική Θράκη με όλα μας τα μέσα».
Ο Ερντογάν μάλιστα ανέφερε πως στο πλαίσιο των συνομιλιών με την Ελλάδα, θα κυνηγήσει το θέμα της «προστασίας των δικαιωμάτων και των νόμων της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη. Στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές αρχές, τα προβλήματα των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας. Ιδιαίτερα τα θέματα που αφορούν την θρησκευτική και λατρευτική ελευθερία και τα δικαιώματα στην εκπαίδευση βρίσκονται υπό τη συνεχή παρακολούθησή μας. Παρακολουθούμε όλα τα βήματα που κάνει η Ελλάδα και παρεμβαίνουμε όταν χρειάζεται. Θεού θέλοντος, θα συνεχίσουμε να προστετεύουμε την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και στο εξής».
Εκεί ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στα κατεχόμενα.
«Το ίδιο ισχύει και για τα δικαιώματα του “τουρκοκυπριακού λαού” που σφετερίστηκαν. Ο “τουρκοκυπριακός λαός” έχει υποστεί αδικίες ανομίες και διακρίσεις για σχεδόν τρία τέταρτα του αιώνα από τη δεκαετία του 1960. Μεταξύ 1963 και 1974, πολλοί από εμάς θυμόμαστε σαν να ήταν χθες τις σφαγές που έγιναν. Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε τις τραγωδίες των Κυπρίων αδελφών μας που προσπάθησαν να στριμωχτούν σε μόλις 3% του νησιού. Ενώ διαπράχθηκαν όλες αυτές οι φρικαλεότητες, οι δυτικοί θεσμοί και οργανισμοί δεν έκαναν τίποτα. Όπως ακριβώς παρακολουθούν σήμερα τη γενοκτονία στη Γάζας, έτσι και τότε παρακολουθούσαν από μακριά τις απόπειρες εθνοκάθαρσης κατά του “τουρκοκυπριακού λαού”» είπε και συνέχισε κάνοντας λόγο για «ειρηνευτική επιχείρηση” το 1974:
«Με την “ειρηνευτική επιχείρηση” της 20ης Ιουλίου 1974, η Τουρκία έσπασε τα βρώμικα και αιματοβαμμένα χέρια που άπλωσαν κατά του “τουρκοκυπριακού λαού”. Η “ειρηνευτική επιχείρηση” στεφανώθηκε το 1983 με την ανακήρυξη της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Ωστόσο, οι πολιτικές που αποσκοπούν στο να κάμψουν τη θέληση των Τουρκοκυπρίων για ανεξαρτησία συνεχίζουν να αυξάνονται από τότε».
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο «σχέδιο Ανάν» για την επίλυση του Κυπριακού, λέγοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά «είπε “όχι” στο σχέδιο, αλλά ανταμείφθηκε με το να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει ότι τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις παλιές μεθόδους. Εμείς και οι Τουρκοκύπριοι έχουμε «χορτάσει» από τις προτάσεις που βασίζονται στην ομοσπονδία. Στην 50ή επέτειο της “ειρηνευτικής επιχείρησης”, επαναβεβαιώσαμε ξεκάθαρα τη θέση μας ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα. Γιορτάσαμε με μεγάλο ενθουσιασμό την Ημέρα Ειρήνης και Ελευθερίας της 20ής Ιουλίου μαζί με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας με τη συμμετοχή μεγάλης αντιπροσωπείας από τη χώρα μας. Έτσι, διατυμπανίσαμε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο τη σημασία που αποδίδουμε στην υπόθεση της Κύπρου και την ανεξαρτησία της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την αναγνώριση της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”» είπε καταλήγοντας ο Τούρκος πρόεδρος.