«Το μόνο που θα καταφέρει ο Άδωνις Γεωργιάδης με την αυταρχική του συμπεριφορά είναι να διώξει και τους ιδιώτες γιατρούς από τα νησιά». Τα παραπάνω δήλωσε στο topontiki.gr o γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρης Βαρνάβας με αφορμή το πολεμικό κλίμα που έχει ξεσπάει αναμεσά στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους ιδιώτες γιατρούς.
Σχολιάζοντας το άρθρο 56, που έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και ουσιαστικά επιτάσσει ιδιώτες γιατρούς σε 14 δημόσια νοσοκομεία της χώρας ενώ όσοι αρνηθούν τους απαγορεύει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο κ. Βαρνάβας δήλωσε: « Το υπουργείο Υγείας είναι υπαίτιο για τις άγονες προσλήψεις γιατρών στα νησιά. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να επισύρει τη Δαμόκλειο σπάθη στους γιατρούς με επιτάξεις και απαγορεύοντας την ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όσους αρνηθούν».
Ο Γ. Γραμματέας του ΠΙΣ επίσης τόνισε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οφείλει να αποσύρει τις: «επαίσχυντες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιό νόμου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση».
Μόνο έτσι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση στο οξύ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη και τον ΠΙΣ: «Εάν δεν αποσυρθεί η διάταξη, η κατάσταση θα εξελιχθεί επι τα χείρω, γιατί θα διώξει όχι μόνο τους ελάχιστους νοσοκομειακούς γιατρούς που είναι στην επαρχία και τα νησιά αλλά και τους ιδιώτες και θα αφησει σε απόγνωση τους ασθενείς».
Απόδειξη το γεγονός ότι μέχρι να βγει η διάταξη, κάποιοι ιδιώτες γιατροί είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να πάνε στα νησιά και να κάνουν εφημερίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ωστόσο το απέσυραν όταν ενημερωθήκαν για το άρθρο 56 σχετικά με την υποχρεωτικότητα και τις ποινές με την απαγόρευση της συνταγογράφησης, όπως μας είπε ο κ. Βαρνάβας.
«Ο ΠΙΣ έδειξε τις καλές του προθέσεις επιχορηγώντας με 1.000 ευρώ τους ιδιώτες γιατρούς για να πάνε στις περιοχές που έχουν δραματικές ελλείψεις τα νοσοκομείο όπως στην Κω, στις Σέρρες και στη Δράμα. Αυτό θα έπρεπε να το είχε κάνει εδώ και πολλά χρόνια το υπουργείο Υγείας θεσμοθετώντας κίνητρα για τις άγονες περιοχές.» είπε ο γ. γραμματέας.
Σημειώνεται ότι σήμερα το προεδρείο του ΠΙΣ στις 16.00 έχει έκτακτη σύσκεψη με τους προέδρους των ιατρικών συλλόγων της χώρας, για τη στάση θα κρατήσει από εδώ και στο εξής και αύριο στα 11.30 θα δώσει συνέντευξη Τύπου.
Παράλληλα οι γιατροί ξεκινούν μια άτυπη απεργία καθώς αποφάσισαν από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής να μην συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου με το επίμαχο άρθρο συζητείται ήδη από προχθές στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα.