Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την προκλητική φιέστα για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.
Ο τούρκος πρόεδρος, αφού συνέδεσε το Κυπριακό με τη Γάζα, επιτέθηκε εκ νέου στον έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, ζητώντας τον έλληνα πρωθυπουργό να τον βάλει στη θέση του.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Sabah, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε σε δημοσιογράφους επιστρέφοντας από τα Κατεχόμενα της Κύπρου, στα οποία βρέθηκε το Σάββατο (20/7) με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή.
Ερωτηθείς για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε: «Κατά καιρούς, βλέπουμε λαϊκιστικές φιγούρες στην Ελλάδα να προσπαθούν να υπονομεύσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με τέτοια ρητορική. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα με κατανόηση καλής γειτονίας. Φυσικά, αυτό δεν απαιτεί από εμάς να παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε τέτοιες ανοησίες. Όπως όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, η Τουρκία διεξήγαγε την “Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο” για την ειρήνη, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, και η ειρήνη εγκαθιδρύθηκε ως αποτέλεσμα αυτής της επέμβασης. Τότε, η Τουρκία διεξήγαγε αυτή την επιχείρηση για να θέσει ένα ξεκάθαρο και αποφασιστικό τέλος στη γενοκτονία που ξεκίνησε τόσο από την ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και από τους πραξικοπηματίες στην Ελλάδα».
Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. “Θα είμαι στη Βόρεια Κύπρο [σ.σ. Κατεχόμενα] την ίδια ημέρα, θα απευθυνθώ εκεί στον λαό της Βόρειας Κύπρου. Έμαθα ότι θα βρίσκεστε και εσείς στον Νότο και θα απευθυνθείτε από εκεί. Υποθέτω ότι δεν θα κάνουμε δηλώσεις που θα ενοχλήσουν ο ένας τον άλλον”, του είπα. Είπε ότι σκεφτόταν το ίδιο με εμένα. Ωστόσο, δυστυχώς, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε μια διαφορετική ατμόσφαιρα, προφανώς αγνοώντας τη συνάντησή μας με τον Μητσοτάκη, έκανε τέτοιες δηλώσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει πιο άκομψη και αγενής δήλωση από το να σηκώνεται και να λέει ότι “οι Τούρκοι είναι κατοχική δύναμη εκεί”. Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βάλει τον συγκεκριμένο υπουργό στη θέση του. Δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε περισσότερο. Έχουμε ήδη μιλήσει για ό,τι επρόκειτο να συζητήσουμε. Συνεχίζουμε την πορεία μας».
«Θα κατασκευάσουμε και εμείς θαλάσσιες δομές στη βόρεια Κύπρο»
Όσον αφορά στην κατασκευή ναυτικής βάσης από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – μεταξύ άλλων – σχολίασε τα εξής: «Αυτή τη στιγμή χτίζουμε το κτήριο της “Προεδρίας της Βόρειας Κύπρου” και το κτήριο της “Βουλής της Βόρειας Κύπρου” στο νησί – και τα δύο είναι υπέροχα κτίρια. Θεού θέλοντος, θα έχουν τελειώσει το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Όταν τελειώσουν αυτά τα δύο κτήρια, το “προεδρικό κτήριο” και το “κτήριο του κοινοβουλίου”, θα χτιστεί δίπλα τους ένα πολύ ωραίο τζαμί. Πιθανότατα δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από αυτές τις βάσεις. Αυτοί χτίζουν μια στρατιωτική βάση, εμείς χτίζουμε μια πολιτική βάση. Θα συνεχίσουμε το έργο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εν τω μεταξύ, πρέπει να επιστρέψω για έναν ακόμη έλεγχο και να δω την κατάσταση της κατασκευής».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε: «Απ’ ό,τι βλέπω, ένα πραγματικά θαυμάσιο έργο δημιουργείται από την κυπριακή πέτρα. Με άλλα λόγια, η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα όταν χρειαστεί και θα κάνει αυτό που πρέπει να γίνει. Βήματα που δεν θα συμβάλουν ποτέ στην ειρήνη του νησιού, θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα οδηγήσουν σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, θα πρέπει να αποφεύγονται προσεκτικά. Η συμμετοχή στη σφαγή στο Ισραήλ δεν θα ωφελήσει ούτε τους Έλληνες ούτε την Ελλάδα. Επιπλέον, αν χρειαστεί, θα κατασκευάσουμε ναυτική βάση και θαλάσσιες δομές στον Βορρά. Έχουμε, επίσης, μια θάλασσα. Για παράδειγμα, αγοράζουμε ένα νέο μεταφορέα φυσικού αερίου. Ένα πλωτό πλοίο-πλατφόρμα επεξεργασίας φυσικού αερίου που θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή φυσικού αερίου στο κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya. Θα βρίσκεται στην Τουρκία σε περίπου δύο μήνες. Έχει μήκος 300 μέτρα και πλάτος 58 μέτρα. Αυτή η πλατφόρμα, η οποία θα παράγει αρκετό φυσικό αέριο για 5 εκατομμύρια νοικοκυριά, πιθανότατα θα παραμείνει εκεί για 15-20 χρόνια. Είναι σχεδόν σαν βάση. Αναχωρεί την επόμενη εβδομάδα και θα έρθει στην Τουρκία. Στην πραγματικότητα, όταν δουν αυτή τη βάση, αυτό θα τους είναι αρκετό».