Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «καταδικάζει απερίφραστα τις τουρκικές φιέστες μίσους στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας την ημέρα συμπλήρωσης 50 ετών από την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή και καλεί την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα».
Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι καταδικάζει επίσης τις «απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, που προσβάλλουν, για άλλη μια φορά, την μνήμη των θυμάτων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, των Αγνοουμένων, των Εγκλωβισμένων και των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων. Δυστυχώς, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι όχι μόνο η Τουρκία αρνείται να εγκαταλείψει τα νεό-οθωμανικά της αφηγήματα και να συμμορφωθεί επιτέλους με το διεθνές δίκαιο, αλλά αντίθετα επιχαίρει για τις παράνομες ενέργειες της».
Ακολούθως καλεί την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και εξηγεί: «πρώτον, προβαίνοντας στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες προκειμένου η νέα αυτή τουρκική πρόκληση να έχει αντίκτυπο στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Και δεύτερον, τονίζοντας σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, τη σημασία που έχει για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την ειρήνη στην περιοχή, ο τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων και η επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση, από εκεί που διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά, για λύση στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
Φάμελλος: Η Κύπρος διεκδικεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση
Από την πλευρά του, μιλώντας στο Open ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε για την σημερινή θλιβερή επέτειο: «Η πληγή της Κύπρου παραμένει ανοιχτή όχι μόνο για τον Ελληνισμό αλλά και για το διεθνές δίκαιο. Μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διχοτομημένη και υπό κατοχή. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ούτε τους χιλιάδες νεκρούς, ούτε τους χιλιάδες αγνοούμενους, ούτε τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες».
«Μισό αιώνα μετά», συνέχισε ο Σ. Φάμελλος, «έχοντας ως βάση το διαπραγματευτικό κεκτημένο του Κραν Μοντανά, η Κύπρος διεκδικεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
«Αν δεν υπάρχει η ιστορική μνήμη και η επίλυση με βάση το διεθνές δίκαιο, αυτά τα φαινόμενα επαναλαμβάνονται. Δυστυχώς, τα βλέπουμε στη γειτονιά μας. Έχουμε υποτιμήσει μεγάλες αξίες της ζωής όπως η ειρήνη, η ελευθερία, η δημοκρατία και τελικά η ίδια η πολιτική», συνέχισε ο ίδιος, περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες που πρόσφατα ανέλαβε στο Βουκουρέστι ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ:
«Υπήρχαν, ορθώς, 10 εδάφια για την Ουκρανία, όμως στο εδάφιο που φορούσε την Ανατολική Μεσόγειο υπήρχε μονάχα μια εισήγηση για “επίλυση σε πνεύμα συνεργασίας”. Επιμείναμε, ανέλαβα προσωπικά την πρωτοβουλία και κατέθεσα σχετική τροπολογία στη διακήρυξη της ετήσιας Συνέλευσης η οποία έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία, για την παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου, αλλά και για την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής του διεθνούς δικαίου».