Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.9 C
Ioannina

Τι σημαίνει η παρουσία Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κύπρο

Με την ολοκλήρωση των επετειακών εργασιών του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον και τις παράλληλες συναντήσεις που πραγματοποίησαν ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης με τους κ. Ερντογάν και Φιντάν αντιστοίχως, προσβλέπουμε στη διαμόρφωση μίας περισσότερο εξελιγμένης πραγματικότητας στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες.

Η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στη χώρα, δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα.

Υπενθυμίζει σε παγκόσμια κλίμακα, με ιδιαίτερο πολιτικό δυναμισμό, τις τεράστιες συνέπειες των ακραίων παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, την καταστροφική πραγματικότητα που δημιουργούν η διεθνής αναποφασιστικότητα και οι καθυστερήσεις στην αποκατάσταση της ισορροπίας, όπως απαιτείται για να επανέλθουμε ως διεθνής κοινωνία στην κανονικότητα.

Πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι αυταρχικοί, αυθαίρετοι ηγέτες, πριν οδηγήσουν τον κόσμο σε ευρύτερες πολεμικές συγκρούσεις, πέρα από τις περιφερειακές στρατιωτικές εισβολές και τους πολέμους στους οποίους «ξεδιάντροπα» ηγούνται.

Τα ελληνικά σημεία εκκίνησης

Το έτος μνήμης που αποκορυφώνεται στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, με προεξάρχοντα και κύριο οικοδεσπότη τον Πρόεδρο της μίας Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκτά και κάποιο διαφορετικό, πρωτόγνωρο συμβολισμό, λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας στην Κύπρο των δύο ηγετών, από τους τρεις, που ως εγγυήτριες δυνάμεις, μέχρι πότε ακόμη, οφείλουν να εξασφαλίζουν τη δημοκρατική και καλή διοικητική λειτουργία της ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως συμφωνήθηκε διεθνώς από την παγκόσμια κοινότητα μετά το 1960.

Ξεχωριστά όμως τα σημεία εκκίνησης της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη από την ημερήσια διάταξη του κ. Ερντογάν:

1. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των αγώνων του κυπριακού λαού ως προσκεκλημένος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο στη λογική της εθνικής συγγένειας των δύο λαών, αλλά κυρίως επειδή η Ελλάδα, μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, συνέβαλε ουσιαστικά μαζί με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ένωσης, πρωτίστως τη Γερμανία και τη Γαλλία, στην ένταξη της Κύπρου, προκειμένου η Τουρκία να μην μπορεί μέχρι και σήμερα να επιβάλει τετελεσμένα.

Αθήνα και Λευκωσία, συνεργαζόμενες έτι περαιτέρω για παγίωση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αξιοποιούν τις διεθνείς εξελίξεις ιδρύοντας τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες ήδη από το 2009, πολύ νωρίτερα από τη στιγμή που όλοι εμείς διαπιστώσαμε την ύπαρξή τους και τα σημαντικά οικονομικά και γεωστρατηγικά τους αποτελέσματα.

2. Η Ελλάδα και η κυρίαρχη κυπριακή ηγεσία μεθοδικά και με ιδιαίτερη προσοχή παραμερίζουν σημεία που στο παρελθόν δημιουργούσαν τριβές και διαφοροποιήσεις αναστέλλοντας τη δημιουργικότητα όσων κατακτήθηκαν με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Η προώθηση της άποψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση του προβλήματος με αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Ε.Ε., υπό την ομπρέλα των αποφάσεων του ΟΗΕ, σηματοδοτεί επακριβώς την επιλογή, πολιτική και πολιτειακή, της κυπριακής ηγεσίας προς όφελος του συνόλου των Κυπρίων.

Οι χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το ΝΑΤΟ, φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται «βραδυφλεγώς», όχι με πολύ ενθουσιασμό, την ποιοτική διαφορά της ουσιαστικής επιλογής του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας προς μία ασφαλέστερη και στέρεα νομικά υποστηριζόμενη επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο της Ε.Ε. με σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η υποχρέωση όλων των ενδιαφερομένων να εργαστούν με απόλυτη προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο αποτελεί μείζονα προτεραιότητα και όχι παρεμπίπτουσα συζήτηση, που θέτει ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην Κύπρο διατρανώνει την απόφαση της Ελλάδας να υποστηρίξει επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση όλων των εθνικών επιλογών που έφεραν την Κύπρο στην Ε.Ε., ακριβώς για να μην μονοπωλείται το θέμα στον ΟΗΕ, όπου οι πλειοψηφίες διαμορφώνονται με κριτήρια ελαστικότερα από όσα απαιτεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο για ομαλή και νομικά ισχυρή διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

3. Η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ παρουσιάζει σταθερά τις αδυναμίες που δημιουργούνται από την τουρκική στάση για την ατλαντική στρατηγική, με τη βία που συνεχίζει να ασκεί σε βάρος της Κύπρου, επί 50 χρόνια, και με τη νέα στρατηγική συμμαχία Άγκυρας – Μόσχας και στο Κυπριακό.

4. Η Ελλάδα, όπως εγκαίρως έχει επισημανθεί στην αρθρογραφία στο «Ποντίκι», ποτέ δεν παραμέρισε το θέμα της Κύπρου, ακόμη και στις συνομιλίες με την Άγκυρα που αποσκοπούν σε εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας. Η Τουρκία, όταν αποφάσισε να εκκινήσει τη θετική ατζέντα και τις πολιτικές συνομιλίες, γνώριζε πολύ καλά ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν μπορεί να παραμεριστεί από καμία πλευρά.

5. Ο κ. Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο και τον λαό της Κύπρου, εκφράζει τη συμπεριληπτικότητα, τον παραμερισμό των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων, που με εμμονή της Τουρκίας και σε αντίθεση με τις επιταγές της Ε.Ε. κρατούν χωρισμένο τον κυπριακό λαό, διατηρώντας Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους των κατεχομένων σε κατάσταση ομηρίας και αναπτυξιακής καθυστέρησης.

Η τουρκική ατζέντα

Η παρουσία του κ. Ερντογάν στα κατεχόμενα επιβάλλεται από την Άγκυρα παραβιάζοντας για μία ακόμη φορά τις επιθυμίες της κυρίαρχης κυπριακής κυβέρνησης.

1. Απαιτώντας να παρίσταται σε μία επέτειο μόνιμης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου θυμίζει χωρίς την παραμικρή αναστολή και με ιδιαίτερο πολιτικό εγωκεντρισμό ότι αδιαφορεί παντελώς για τα αποτελέσματα που δημιουργούνται από την παράνομη στρατιωτική κατοχή.

2. Επιβάλλοντας στρατιωτική παρέλαση των δυνάμεων του εισβολέα, που κατέχει παρανόμως επί 50 χρόνια μέρος της επικράτειας ανεξαρτήτου κράτους – μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε., επιδεικνύει την παράνομη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο.

3. Ανακοινώνοντας την παράνομη στρατιωτική παρουσία με την επιβολή στρατιωτικών επιδείξεων και διάπλου πολεμικών σκαφών του τουρκικού ναυτικού στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας επαναφέρει τον συνεχιζόμενο βιασμό του Διεθνούς Δικαίου που επιβάλλει με τη στρατιωτική εισβολή και τη συνεχιζόμενη άσκηση ένοπλης ισχύος επί 50 χρόνια.

4. Με προγραμματισμένες και συνεχείς επιδείξεις στρατιωτικών σχημάτων αυξάνει τη συγκεκριμένη ημέρα τη δύναμη πυρός που συγκεντρώνει στον χώρο κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

5. Υποσχόμενος αναγνώριση ανεξάρτητου κράτος σε μέρος του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, αδιαφορεί παντελώς, ακόμη και μετά τη συνάντηση του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ, για την κατάσταση ανομίας που δημιουργεί στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας κενά συνοχής στην κοινή ευρωατλαντική στρατηγική στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και βεβαίως στις προοπτικές ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Αμυδρή γραμμή βάσης συνομιλιών

Παρά την προφανή διαφορά που καθορίζει την ουσία της επιλογής του κ. Μητσοτάκη να αποδεχθεί την πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για να τιμήσουν μαζί τη μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν κατά την εισβολή και όλων αυτών που συνεχίζουν να υποφέρουν εξαιτίας της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, από αυτή του κυρίου Ερντογάν που επιβάλλει την παρουσία του στα κατεχόμενα με υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας, στρατιωτικές παρελάσεις, αεροπορικές διελεύσεις και επιδείξεις μονάδων του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή απόλυτης κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, φαίνεται ότι, μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο και του υπουργού Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, μάλλον συνεχίζει να οικοδομείται επικοινωνία, με πολιτική αποφασιστικότητα που ορίζεται από το Βίλνιους και τη συμφωνία των Αθηνών.

Μετά την Ουάσιγκτον ελαχιστοποιούνται λεκτικές θριαμβολογίες για την έντονη παρουσία «τιμητικών» ενισχυμένων μονάδων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που αυξάνουν τη δύναμη πυρός του εισβολέα εις βάρος της Κύπρου.

Η συνέντευξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι τοποθετήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν τον προσανατολισμό των επιλογών τους λαμβάνοντας κυρίως υπόψη τους στόχους της εθνικής πολιτικής κάθε χώρας, αλλά και τη σύγκλισή τους με τον γεωστρατηγικό προσανατολισμό των ευρωατλαντικών επιδιώξεων στην περιοχή μας, αλλά και παγκοσμίως.

Διαβάζοντας προσεκτικά όσα δηλώνουν προσφάτως για το Κυπριακό οι κ. Χριστοδουλίδης, Μητσοτάκης και Ερντογάν διαπιστώνεται μία αμυδρή γραμμή βάσης συνομιλιών με την Τουρκία αν η τελευταία αποφασίσει να αποδεχθεί την πολιτική αξία της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, που εξαρτά την πρόοδο των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας με την Κύπρο.

Σταδιακή αποδοχή και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου δημιουργεί προοπτική για την πολιτική των περιφερειών, πιθανώς και με αυξημένες αρμοδιότητες, που θα προσομοιάζουν σε ομοσπονδιακή μορφή, για την ελευθερία μετακίνησης, εγκατάστασης, εργασίας, για τη μετακίνηση κεφαλαίων και τη διευκόλυνση διεθνών επενδύσεων σε όλη την κυπριακή επικράτεια.

Η εφαρμογή του Σένγκεν διευκολύνει τις διεθνείς επικοινωνίες όλης της κυπριακής επικράτειας, ενθαρρύνει διεθνείς επενδύσεις και αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων, χωρίς επιβολές και αποκλεισμούς, προωθώντας συνεργασίες πολλών ενδιαφερομένων όπως ορίζουν η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο ΟΗΕ και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί που ασχολούνται με το διεθνές εμπόριο, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη συνεργασία των λαών.

Προκειμένου να ξεπεραστούν ακρότητες, βία και τρομοκρατία που τείνουν να ορίσουν τον κόσμο που ανέτειλε τον 21ο αιώνα, απαιτείται να σταματήσουμε να προσεγγίζουμε με ανησυχητική αδιαφορία και πολιτικά εσφαλμένη ανοχή ουσιαστικές διεθνείς κρίσεις, όπως το Κυπριακό.

* Ο Θεόδωρος Ι. Θεοδώρου είναι πρέσβης ε.τ.

Πηγή: Topontiki.gr

Hot this week

Κασσελάκης: Η τέχνη της αντιγραφής και το «παιχνίδι» Μητσοτάκη με τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας

«Τουλάχιστον ας έχουν την αξιοπρέπεια να παραδεχτούν όταν αντιγράφουν κάτι»

Eurovision 2025: Φαβορί του εθνικού τελικού η Klavdia με το τραγούδι «Αστερομάτα»

Το τραγούδι έχει ξεπεράσει τις 700.000 προβολές στο YouTube

Κρήτη: Εκτός φυλακής ο 23χρονος για την σφαίρα στο κεφάλι του Νίκου Φανουράκη

O καταδικασμένος δράστης αποφυλακίζεται

Γάζα: Επιτεύχθηκε συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ – Τι περιλαμβάνει για ομήρους και αποχώρηση στρατευμάτων

Το βράδυ της Τετάρτης ή την Πέμπτη ηοι υπογραφές, επιμένουν οι πηγές

Η διαφήμιση του εθνικού αερομεταφορέα του Πακιστάν πήγε (πολύ) λάθος – Σάλος στα social media

«Απολύστε τον διευθυντή μάρκετινγκ», έγραψε ένας, ενώ ένας άλλος ρώτησε : «Ποιος σκέφτηκε ότι αυτή η διαφήμιση ήταν καλή ιδέα;»

Topics

Κασσελάκης: Η τέχνη της αντιγραφής και το «παιχνίδι» Μητσοτάκη με τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας

«Τουλάχιστον ας έχουν την αξιοπρέπεια να παραδεχτούν όταν αντιγράφουν κάτι»

Eurovision 2025: Φαβορί του εθνικού τελικού η Klavdia με το τραγούδι «Αστερομάτα»

Το τραγούδι έχει ξεπεράσει τις 700.000 προβολές στο YouTube

Η διαφήμιση του εθνικού αερομεταφορέα του Πακιστάν πήγε (πολύ) λάθος – Σάλος στα social media

«Απολύστε τον διευθυντή μάρκετινγκ», έγραψε ένας, ενώ ένας άλλος ρώτησε : «Ποιος σκέφτηκε ότι αυτή η διαφήμιση ήταν καλή ιδέα;»

Πάτρα: Φωτιά σε διαμέρισμα – Ένα άτομο στο νοσοκομείο

Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο
spot_img

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img