Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
-1.1 C
Ioannina

Η αποχώρηση Δραγασάκη φέρνει νέα «εμφυλιοπολεμική» κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ – Ανοίγει σενάρια η αναφορά σε «νέο φορέα»

Κάτι εικοσιτετράωρα κρατάει η ηρεμία στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο διχασμός που επικρατεί στο εσωτερικό αναδεικνύεται με κάθε αφορμή. Η χθεσινή ανακοίνωση του Γιάννη Δραγασάκη ότι αποχωρεί από το κόμμα με σφοδρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Κουμουνδούρου που απάντησε με αιχμές για σχέση του ιστορικού στελέχους με συμφέροντα αλλά και με «μαθήματα» ήθους και «αριστερού τρόπου ζωής».

Το πρώην ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε την κριτική ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, «παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα και “παραδίδει” πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία από-αριστεροποίησης» αλλά και διαρκούς κρίσης.

Χαρακτήρισε επίσης «τεράστια προσβολή» τις αναφορές Κασσελάκη σε «μαύρα ταμεία» και «μεγάλο δώρο στη Δεξιά και όλους όσους υποστηρίζουν ότι “όλοι είναι το ίδιο”». 

Η παραίτηση Δραγασάκη από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, με την έννοια ότι το ιστορικό στέλεχος είχε διαχωρίσει τη θέση του από τη νέα κατάσταση από την περίοδο της διάσπασης, είχε παραιτηθεί από την ΚΕ αμέσως μετά, είχε διατυπώσει δημόσια όλους τους λόγους διαφωνίας του και είχε πλέον αποστασιοποιηθεί διατηρώντας τυπικά την ιδιότητα του μέλους. Είχε με άλλα λόγια τηρήσει μια στάση «μένω μέχρι να φύγω» ενώ είχε τοποθετηθεί υπέρ της ανασύνθεσης της αριστεράς και είχε εκπέμψει την εικόνα πως διατηρεί για τον εαυτό ένα ρόλο γέφυρας με τα στελέχη που αποχώρησαν, για την περίπτωση που οι εξελίξεις επέτρεπαν την επιστροφή τους.

Το προσκλητήριο Δραγασάκη για «καλή αντάμωση»

Αυτό που ενόχλησε χθες δεν ήταν η αποχώρηση καθαυτή, η οποία λογικά θεωρείτο δεδομένη, αλλά η «χειρουργική» κριτική σε Κασσελάκη από ένα στέλεχος με διαδρομή δεκαετιών στην Αριστερά και στην πολιτική.

Και το τάιμινγκ φαίνεται ότι δεν είναι τυχαίο, αλλά σχετίζεται με τη συζήτηση περί ανασυνθέσεων που εντείνονται με ορίζοντα τα ορόσημα του φθινοπώρου, τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ιδρυτικό Συνέδριο έχει προαναγγείλει και η Νέα Αριστερά.

Έτσι, δεν πέρασε απαρατήρητη η αναφορά περί της ανάγκης δημιουργίας ενός μαζικού, λαϊκού νέου φορέα της Αριστεράς, δίνοντας κι ένα σήμα «όσοι πιστοί προσέλθετε» με την κατακλείδα περί «καλής αντάμωσης».

Κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στην Κουμουνδούρου, καθώς φαίνεται να υπονοούνται διεργασίες για ένα νέο κόμμα, και στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δρομολογηθεί, δυνητικά μπορεί να απορροφήσει στελέχη από τους «αμφισβητίες» του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί κάποιοι θερμόαιμοι να επιχαίρουν στην ιδέα της αποχώρησης στελεχών που βρίσκονται απέναντι στον Κασσελάκη, όμως για την ηγεσία δεν είναι απλή υπόθεση η φυγή κορυφαίων στελεχών ειδικά αν τυγχάνουν και βουλευτές και «απειληθεί» με συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής δύναμης. Σε κάθε περίπτωση από χθες έχει ανοίξει νέος κύκλος σεναρίων.

Διαφοροποίηση στελεχών από τα «κεντρικά», μετ’ αιχμών

Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, στο μεταξύ  χώρισε τον ΣΥΡΙΖΑ σε στρατόπεδα καθώς κάποιοι δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους, ενώ άλλοι την βρήκαν από αμετροεπή έως προκλητική. Έτσι στελέχη από την μειοψηφία επέλεξαν να σχολιάσουν την αποχώρηση με προσωπικές τους δηλώσεις, εμφανώς διαχωριζόμενοι από την κεντρική ανακοίνωση και με αιχμές για το περιεχόμενό της.

Η Όλγα Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Άρτας, ενδεικτικά σημείωσε πως η αποχώρηση Δραγασάκη «δεν με βρίσκει σύμφωνη. Κανείς όμως δεν μπορεί να ξεχνά τη μακρόχρονη, ηθική και συνεπή διαδρομή του στην Αριστερά και την τεράστια συνεισφορά του στην κυβερνητική μας πορεία».

Αντιστοίχως ο Κώστας Ζαχαριάδης ανέφερε πως ο Γιάννης Δραγασάκης «έχει μια λαμπρή πορεία στην Αριστερά εδώ και σχεδόν έξι δεκαετίες». «Τον ευχαριστούμε για όλα» έγραψε, καθώς «ήταν παρών στην πρώτη γραμμή πάντα», από τα «πέτρινα χρόνια του ΣΥΝ» ως «τα δύσκολα της διαπραγμάτευσης όταν διάφοροι πηδούσαν από τις πόρτες και τα παράθυρα νομίζοντας ότι έτσι θα αποδράσουν από τις ευθύνες τους». Σημείωσε επίσης πως αν και δεν ταυτίστηκε πολιτικά μαζί του, αποτελεί σημείο αναφοράς για έναν κόσμο της Αριστεράς, και ως εκ τούτου διαφωνεί με την απόφασή του να αποχωρήσει. Τέλος, άφησε αιχμές για τους θερμοκέφαλους στα σόσιαλ και στο κόμμα πως «η απαξίωση των συντρόφων όταν χωρίζουν οι δρόμοι μας είναι ξένη στον δικό μου κώδικα αρχών και αξιών». Την ανάρτησή του κοινοποίησε και ο πρώην Αναπληρωτής Γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης.

Πανηγυρισμοί και ειρωνείες

Σε αντίθετο μήκος κύματος κινήθηκαν στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης αλλά και ο Ευάγγελος Αντώναρος, οι οποίοι ουσιαστικά «πανηγύρισαν» τόσο για την αποχώρηση όσο και για τις αιχμές της Κουμουνδούρου για σχέσεις με τραπεζικά συμφέροντα.

Ο Παύλος Πολάκης κοινοποίησε αυτούσια την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου υπό το σχόλιο (με κεφαλαία) «Μαύρη μέρα για την Τράπεζα της Ελλάδας σήμερα…».

«Να πω ότι δεν χάρηκα και μάλιστα πολύ, θα ήταν ψέμα», σχολίασε στο facebook ο Βαγγέλης Αντώναρος.

Σε μακροσκελή του ανάρτηση ο Νίκος Καρανίκας, επιχείρησε να αποδομήσει την πορεία του Δραγασάκη, μεταξύ άλλων με την αναφορά πως «έφτιαξαν κόμματα από διασπάσεις» και με χαρακτηρισμούς περί «ολιγαρχίας» μιας αριστερής ηγεσίας. Έκανε λόγο για «υπουργούς της κομμουνιστικής καταγωγής που ευνόησαν τις τράπεζες και την αστική τάξη» η οποία «τζάμπα και βερεσέ φοβήθηκε την κυβέρνηση Τσίπρα». Και για «παρέα των αριστερών κομμουνιστών της ανανέωσης δίχως ανανέωση» που «εξαφάνισε την επόμενη γενιά». Επιπλέον τον αποκάλεσε «σύντροφε της νομενκλατούρας και της ισόβιας ηγεσίας» και του καταλόγισε «υπέρμετρο εγωισμό» και «αναχρονισμό».

«Όλμοι» Καρτερού για το κήρυγμα «αριστεροσύνης» Κουμουνδούρου σε Δραγασάκη

Στο χορό των δηλώσεων και των τοποθετήσεων, μπήκε και ο γνωστός αρθρογράφος Θανάσης Καρτερός ο οποίος με ηχηρό άρθρο του στην ΕΦΣΥΝ, έσυρε τα εξ’ αμάξης στον Κασσελάκη και το περιβάλλον του καταλογίζοντάς τους «ύβρη», ούτε λίγο ούτε πολύ, για τις υποδείξεις περί «αριστεροσύνης» και ήθος στο ιστορικό και ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος, που έχει διαδρομή στην Αριστερά από τη δεκαετία του ’70, και για τις «διαβεβαιώσεις» ότι ο Κασσελάκης είναι πιο αριστερός από το Δραγασάκη.

Κλείνοντας, «έστρεψε» προς την Κουμουνδούρου, ως «μπούμερανγκ», την «προστακτική Πολάκη» – τους είπε κοινώς «βουλώστε το»: «Η Αριστερά εκφράζεται με πράξεις και όχι με μεγαλοστομίες, διατείνεται στο τέλος της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης. Πράξεις ο ίδιος, μεγαλοστομίες ο Δραγασάκης. Εδώ σηκώνουμε τα χέρια και θου Κύριε φυλακή τω στόματί μας, για να μην επαναλάβουμε την προστακτική του Πολάκη στη Συρεγγέλα».

Πηγή: Topontiki.gr

Hot this week

Οχήματα: Έρχονται νέες διασταυρώσεις για ανασφάλιστα, χωρίς ΚΤΕΟ και εικονική ακινησία – Με προσαυξήσεις τα τέλη κυκλοφορίας

Νέο «κύκλο» διασταυρώσεων για οχήματα τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή είναι ανασφάλιστα ή έχουν τεθεί εικονικά σε ακινησία, ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Την Κυριακή τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα – Οι τρεις φάσεις και οι… τελευταίοι βομβαρδισμοί

Οι απειλές του Τραμπ και τα «ευχαριστώ» του Νετανιάχου - Οι απώλειες του πολέμου στη Γάζα

Νέα Αριστερά: Προς «ναι» για Κατσέλη, με κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για Ράμμο – Διακριτό θέμα ο ΠτΔ από τις συνεργασίες

Από τη Νέα Αριστερά ξεκαθαρίζουν ότι τυχόν «ναι» δεν σημαίνει συμπράξεις με ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζουν ότι είναι χωριστό ζήτημα

ΗΠΑ: Ο «εκλεκτός» του Ντόναλντ Τραμπ για το υπουργείο Ενέργειας τάσσεται υπέρ του LNG και της πυρηνικής ενέργειας

Ο Κρις Ράιτ, η επιλογή του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ηγηθεί του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ

Topics

Οχήματα: Έρχονται νέες διασταυρώσεις για ανασφάλιστα, χωρίς ΚΤΕΟ και εικονική ακινησία – Με προσαυξήσεις τα τέλη κυκλοφορίας

Νέο «κύκλο» διασταυρώσεων για οχήματα τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή είναι ανασφάλιστα ή έχουν τεθεί εικονικά σε ακινησία, ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Νέα Αριστερά: Προς «ναι» για Κατσέλη, με κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για Ράμμο – Διακριτό θέμα ο ΠτΔ από τις συνεργασίες

Από τη Νέα Αριστερά ξεκαθαρίζουν ότι τυχόν «ναι» δεν σημαίνει συμπράξεις με ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζουν ότι είναι χωριστό ζήτημα

ΗΠΑ: Ο «εκλεκτός» του Ντόναλντ Τραμπ για το υπουργείο Ενέργειας τάσσεται υπέρ του LNG και της πυρηνικής ενέργειας

Ο Κρις Ράιτ, η επιλογή του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ηγηθεί του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Ο Τασούλας, η συναίνεση που χάνεται και ο στόχος της αυτοδυναμίας

H επιλογή Τασούλα έγινε δεκτή με σχεδόν πάνδημη απόρριψη από τα κόμματα στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας
spot_img

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img