Την επίτευξη συμφωνίας επί της αρχής ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Όπως τονίζει, «πριν από έξι εβδομάδες παρουσίασα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για το πώς θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και πρόκειται για πολύπλοκα ζητήματα αλλά το πλαίσιο αυτό έχει πλέον συμφωνηθεί τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς».
Αναλυτικά η ανάρτηση Μπάιντεν
«Πριν από έξι εβδομάδες παρουσίασα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για το πώς θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και πρόκειται για πολύπλοκα ζητήματα, αλλά το πλαίσιο αυτό έχει πλέον συμφωνηθεί τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς. Η ομάδα μου σημειώνει πρόοδο και είμαι αποφασισμένος να τα καταφέρουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν.
Χαμάς: Γραπτές εγγυήσεις ότι το Ισραήλ δεν θα ξαναρχίσει τον πόλεμο όταν απελευθερωθούν οι όμηροι – Ζητά μόνιμη κατάπαυση του πυρός
Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς, η παλαιστινιακή ομάδα εξακολουθεί να επιμένει σε γραπτές εγγυήσεις από μεσολαβητές στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός ότι το Ισραήλ δεν θα ξαναρχίσει τον πόλεμο μετά την απελευθέρωση της πρώτης ομάδας Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.
Ενώ οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε ένα γενικό πλαίσιο για μια συμφωνία, το κύριο εμπόδιο παραμένει ότι η Χαμάς θέλει να καταλήξει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι οποιαδήποτε συμφωνία «πρέπει να επιτρέψει στο Ισραήλ να επιστρέψει στις μάχες μέχρι οι στόχοι του πολέμου επιτευχθούν».
Ο Ahmed Abdul-Hadi, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στον Λίβανο, λέει στο Associated Press ότι η Χαμάς ήταν «ευέλικτη» σε ορισμένα σημεία, αλλά συνεχίζει να επιμένει ότι «οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός μέχρι να επιτευχθεί μόνιμη εκεχειρία» σε αντίθεση με τη διατύπωση της παρούσας πρότασης, σύμφωνα με την οποία η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να συνεχιστεί όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.
«Ο Νετανιάχου μπορεί να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις και έτσι να συνεχίσει την επιθετικότητα» ανά πάσα στιγμή, λέει. «Θέλουμε κάτι γραπτό για να διασφαλίσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν… προκειμένου να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός».
Διαψεύδει τις αναφορές ότι η ηγεσία της ομάδας στη Γάζα πίεσε τους πολιτικούς ηγέτες εκτός να αποδεχθούν τη συμφωνία στο τραπέζι λόγω της στρατιωτικής πίεσης που αντιμετωπίζει, λέγοντας ότι «η στρατιωτική κατάσταση είναι πολύ σταθερή για την αντίσταση (Χαμάς) και είναι καλύτερη από την πρώτες μέρες του πολέμου».
Ο Abdul-Hadi λέει ότι η Χαμάς δεν αναμένει να επαναλάβει τον ρόλο της ως κυβερνών κόμμα στη Γάζα μετά τον πόλεμο, αλλά θέλει να δει μια παλαιστινιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών. Ωστόσο, λέει ότι η μορφή που πρέπει να λάβει η μελλοντική διακυβέρνηση στον θύλακα είναι «ένα παλαιστινιακό ζήτημα που έχει συμφωνηθεί από τον παλαιστινιακό λαό» και δεν βρίσκεται στο τραπέζι στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.
«Δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε ξανά τη Γάζα μόνοι μας στην επόμενη φάση», λέει. «Θέλουμε να έχουμε μια εταιρική σχέση και εθνική συναίνεση».
Ο Abdul-Hadi λέει ότι μια συνάντηση μεταξύ της Χαμάς και του κύριου αντιπάλου της, της Φατάχ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κίνα αργότερα αυτόν τον μήνα και ότι «ελπίζουμε ότι αυτή η συνάντηση θα καταλήξει σε εθνική συναίνεση».
Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί προηγουμένως να πραγματοποιηθεί τον περασμένο μήνα, αλλά αναβλήθηκε, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την καθυστέρηση.
Τα «»αγκάθια που προβάλλει ο Νετανιάχου
Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυε πως με συμφωνία ή χωρίς θα συνεχίσει τον πόλεμο «ωσότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι» που έχουν οριστεί, όπως η εξάλειψη της Χαμάς και η απελευθέρωση των ομήρων.
Το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσε πως η κυβέρνησή του έχει σκοπό να διατηρήσει τον έλεγχο ζώνης στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, που καταλήφθηκε στις αρχές Μαΐου, για να εμποδιστεί «το λαθρεμπόριο όπλων» με προορισμό τις δυνάμεις της Χαμάς από την αιγυπτιακή επικράτεια.
Η απαίτηση αυτή, να διατηρηθεί ο έλεγχος «του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας και του σημείου διέλευσης της Ράφας», είναι μέρος των «τεσσάρων αρχών» που έθεσε το Ισραήλ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου, ενώ η Χαμάς από την πλευρά της απαιτούσε να αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη ζώνη ο ισραηλινός στρατός.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο τριών φάσεων για την κατάπαυση του πυρός
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, είχε προταθεί τον Μάιο από το Ισραήλ και προβλέπει την εφαρμογή της εκεχειρίας σε τρία στάδια.
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την «πλήρη και ολική» κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των στρατιωτών των IDF από όλες τις κατοικημένες περιοχές στη Γάζα. Ακόμη, προβλέπεται η απελευθέρωση ορισμένων από τους εναπομείναντες ομήρους (γυναίκες, ηλικιωμένοι, τραυματισμένοι) και η ανταλλαγή τους με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Στη Λωρίδα της Γάζας θα εισέρχονται κάθε ημέρα 600 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, με τη διανομή της να διευκολύνεται χάρη στην κατάπαυση του πυρός. Οι Παλαιστίνοι κάτοικοι της Λωρίδας θα επιστρέψουν στις κατοικίες τους.
Η φάση θα διαρκέσει έξι εβδομάδες με το ενδεχόμενο να παραταθεί αν αυτό χρειαστεί. Ο Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη φάση θα χρειαστούν δύσκολες συνομιλίες.
Στη δεύτερη φάση προβλέπεται ο «μόνιμος τερματισμός των εχθροπραξιών» και η απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων, μεταξύ των οποίων και οι στρατιώτες που κρατούνται από τη Χαμάς. Αυτό σημαίνει τον μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών.
Τέλος, η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση της Λωρίδας της Γάζας. Μόλις επιτευχθεί, η φάση αυτή θα περιλάμβανε επίσης την επιστροφή των λειψάνων των ομήρων που πέθαναν στα χέρια της Χαμάς.