Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στο γάλα που προέρχεται απ’ ευθείας από τα ζώα (ωμό) και στο παστεριωμένο;
Για περισσότερους από έναν στους δύο από εμάς, η απάντηση και δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες δήλωσαν με βεβαιότητα ότι το μη παστεριωμένο γάλα (ή ωμό) γάλα είναι λιγότερο ασφαλές. Και μόλις τέσσερις στους δέκα γνώριζαν ότι η παστερίωση δεν καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος.
Ωστόσο η παστερίωση, κατά την οποία το γάλα θερμαίνεται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, είναι σωτήρια, λένε οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια που πραγματοποίησαν τη μελέτη.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, τα ωμά (ή μη παστεριωμένα) γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλούν:
- 840 φορές περισσότερες λοιμώξεις
- 45 φορές περισσότερες νοσηλείες
Τα προϊόντα αυτά παράγονται με γάλα που προέρχεται απ’ ευθείας από ζώα, όπως αγελάδες, κατσίκες και πρόβατα. Η κατανάλωσή τους μπορεί να μας εκθέσει σε επικίνδυνα βακτήρια και παράσιτα, όπως:
- Το καμπυλοβακτήριο
- Το κρυπτοσπορίδιο
- Το κολοβακτηρίδιο (e. coli)
- Η λιστέρια
- Η βρουκέλλα
- Η σαλμονέλα
Τι πιστεύουμε για το «γάλα από το χωριό»
Δυστυχώς, είναι βαθιά εδραιωμένη μέσα μας η λανθασμένη πεποίθηση που επικρατούσε τα παλιά τα χρόνια ότι το «γάλα από το χωριό», όπως λέγαμε το ωμό, είναι πιο υγιεινό από εκείνο του εμπορίου.
Η νέα δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 1.031 αμερικανούς εθελοντές, ηλικίας 18 ετών και άνω. Στις ΗΠΑ έχει ξεσπάσει επιδημία γρίπης των πτηνών στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες. Ο υπαίτιος ιός μπορεί να μεταδοθεί με την κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος και οι υγειονομικές Αρχές ενημερώνουν συστηματικά το κοινό να το αποφεύγει.
Παρ’ όλα αυτά, μόλις το 47% των συμμετεχόντων γνώριζαν ότι το ωμό γάλα είναι λιγότερο ασφαλές από το παστεριωμένο. Ο ένας στους πέντε (το 20%) είπαν πως δεν είναι σίγουροι αν η παστερίωση σκοτώνει τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Και το 4% δήλωσαν βέβαιοι πως δεν τους σκοτώνει!
Σαν να μην ήταν αυτά αρκετά, μόλις το 43% είπαν σωστά ότι η παστερίωση δεν καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος. Το 16% εξέφρασαν την απόλυτη βεβαιότητα πως το «γάλα από το χωριό» είναι πιο θρεπτικό. Και το 41% είπαν πως δεν είναι σίγουροι για το τι ισχύει.
Αξιοσημείωτο είναι πως οι νέοι (ηλικίες 18-29 ετών) είχαν συχνότερα λανθασμένες απόψεις για την ποιότητα του γάλακτος. Το 25% είπαν ότι με την παστερίωση καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους ηλικιωμένους (65 ετών και άνω) ήταν 5%.
«Όποιος καταναλώνει μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά πρέπει να γνωρίζει ότι διατρέχει κίνδυνο να αρρωστήσει. Η παστερίωση δεν γίνεται τυχαία, αλλά επειδή μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων που προκαλούνται από το γάλα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Patrick E. Jamieson.
Πηγή: iatropedia
Photo By Pixabay