Εντοπίστηκε εξωπλανήτης που γειτονεύει με τη Γη, ο οποίος σύμφωνα με τους επιστήμονες μυρίζει όπως ένα κλούβιο… αυγό.
Η έρευνα, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στις ΗΠΑ, αφορά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη HD 189733 b, ενός γίγαντα αερίων μεγέθους Δία, που έχει ίχνη υδρόθειου.
Ο HD 189733 b είναι ένας εξωπλανήτης – δηλαδή βρίσκεται εκτός του ηλιακού μας συστήματος.
Η ανακάλυψη του υδρόθειου στον εξωπλανήτη προσφέρει στους επιστήμονες νέες ενδείξεις για το πώς το θείο, ένα δομικό στοιχείο των πλανητών, μπορεί να επηρεάσει το εσωτερικό και την ατμόσφαιρα των εξωπλανητών.
Σε απόσταση μόλις 64 ετών φωτός από τη Γη, ο HD 189733 b είναι ο πλησιέστερος «θερμός Δίας» που μπορούν να παρατηρήσουν οι αστρονόμοι.
Ο πλανήτης έχει επίσης εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες περίπου 927C και είναι γνωστός για τις άγριες καιρικές συνθήκες, όπως βροχή καυτού λιωμένου γυαλιού και ανέμους ταχύτητας 5.000 μιλίων/ώρα, όπως γράφει το SkyNews.
Ο αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Guangwei Fu, δήλωσε σχετικά: «Το υδρόθειο είναι ένα σημαντικό μόριο που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε.
Είχαμε προβλέψει ότι θα υπήρχε, και ξέρουμε ότι υπάρχει στον Δία, αλλά δεν το είχαμε εντοπίσει έξω από το ηλιακό σύστημα.
Δεν ψάχνουμε για ζωή σε αυτόν τον πλανήτη, επειδή είναι πολύ καυτός, αλλά η εύρεση του υδρόθειου είναι ένα σκαλοπάτι για την εύρεση αυτού του μορίου σε άλλους πλανήτες και για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς σχηματίζονται οι διάφοροι τύποι πλανητών».
Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε το 2005 και έκτοτε είναι σημαντικός για λεπτομερείς μελέτες των εξωπλανητικών ατμοσφαιρών.
Τα νέα δεδομένα προέρχονται από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature. Η έρευνα απέκλεισε επίσης την παρουσία μεθανίου στο HD 189733 b.
«Πιστεύαμε ότι αυτός ο πλανήτης ήταν πολύ θερμός για να έχει υψηλές συγκεντρώσεις μεθανίου, και τώρα ξέρουμε ότι δεν έχει», δήλωσε ο Fu.
Οι ερευνητές ελπίζουν να εντοπίσουν το θείο σε περισσότερους εξωπλανήτες και να προσδιορίσουν πώς τα υψηλά επίπεδα αυτής της ένωσης μπορεί να επηρεάσουν το πόσο κοντά σχηματίζονται κοντά στα μητρικά τους άστρα.