Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να διατηρήσει τον Γκαμπριέλ Ατάλ στην πρωθυπουργία.
«Ο πρόεδρος ζήτησε από τον Γκαμπριέλ Ατάλ να παραμείνει πρωθυπουργός προς το παρόν προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν.
Να σημειωθεί πως ο Ατάλ μετέβη στο μεσημέρι στο γραφείο του Μακρόν για να του επιδώσει την παραίτησή του, όπως προανήγγειλε χθες, Κυριακή. Ωστόσο, ο γάλλος πρόεδρος δεν την έκανε δεκτή.
Ο Ατάλ είχε δηλώσει χθες ότι είναι έτοιμος να εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του για όσο διάστημα χρειαστεί.
Ο 34χρονος Ατάλ έγραψε ιστορία όταν ανέλαβε καθήκοντα νωρίτερα φέτος ως ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας.
Διαβουλεύσεις για την οικοδόμηση μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας
Μετά την έκπληξη των βουλευτικών εκλογών που φρέναραν σαφώς την άνοδο της άκρας δεξιάς, η Γαλλία αναζητεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Πρόκειται για μια… σπαζοκεφαλιά καθώς ούτε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP, γύρω στις 180 έδρες) ούτε το προεδρικό στρατόπεδο (γύρω στις 160 έδρες) ούτε ο Λαϊκός Συναγερμός (RN) και οι σύμμαχοί του (πάνω από 140 έδρες) δεν μπορούν να έχουν μόνοι τους την απόλυτη πλειοψηφία (289 βουλευτές). Πολλοί βουλευτές δεν δηλώνουν ξεκάθαρα μέλη κάποιου απ’ αυτούς τους τρεις συνασπισμούς.
Δεύτερη δύναμη σε εθνικό επίπεδο, χάρη σε μια ανθεκτικότητα που ουδείς της πίστωνε μετά τον πρώτο γύρο, η προεδρική πλειοψηφία τα κατάφερε καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν.
Η απερχόμενη πλειοψηφία θα θέσει «τις προϋποθέσεις για οποιαδήποτε συζήτηση» για να σχηματιστεί μια πλειοψηφία, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Αναγέννησης και υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, επικαλούμενος τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, την ευρωπαϊκή οικοδόμηση και την υποστήριξη προς την Ουκρανία. «Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν και ένας ορισμένος αριθμός από τους συμμάχους του δεν μπορούν να κυβερνήσουν τη Γαλλία», προειδοποίησε.
Όσο για τον Εθνικό Συναγερμό (RN), σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγράψει ποτέ σε βουλευτικές εκλογές, όμως βρέθηκε πολύ μακριά από τη σχετική πλειοψηφία που του υπόσχονταν οι δημοσκοπήσεις και ακόμη περισσότερο από την απόλυτη πλειοψηφία που ονειρευόταν.
«Η νίκη μας απλώς πήρε μία καθυστέρηση», αντέδρασε η επικεφαλής της άκρας δεξιάς Μαρίν Λε Πεν, ενώ ο υποψήφιός της για την πρωθυπουργία Ζορντάν Μπαρντελά καταφερόταν εναντίον της «συμμαχίας της ατίμωσης» που συνέπηξε το δημοκρατικό μέτωπο εναντίον της παράταξής του.
Ο Εθνικός Συναγερμός είναι η μοναδική δύναμη που είναι σήμερα σίγουρο ότι θα βρεθεί στην αντιπολίτευση, αλλά με περισσότερες ψήφους απ’ ό,τι στην απελθούσα Βουλή. Και η Μαρίν Λε Πεν εξακολουθεί να έχει στόχο τις προεδρικές εκλογές του 2027.
Όμως, για την ώρα, οφείλει να αποδεχθεί ότι η πλειοψηφία των Γάλλων δεν θέλει την άκρα δεξιά στην κυβέρνηση και ότι η γυάλινη οροφή, την οποία ήλπιζε να σπάσει, αποδείχθηκε πιο στέρεη απ’ ό,τι προέβλεπε.