Σε 12 μεγάλους δήμους της χώρας, οι εκτιμητές ακινήτων έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και υπολογίζουν εκ νέου τις αντικειμενικές αξίες, μετά από σχετικό αίτημα που κατατέθηκε.
Τον δρόμο των ενστάσεων ακολούθησαν πριν από περίπου 1,5 χρόνο 169 δήμοι, οι οποίοι θεώρησαν τις αυξήσεις που έγιναν την Πρωτοχρονιά του 2022 ως υπερβολικές και υπέβαλαν ενστάσεις στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας «κούρεμα» των τιμών σε ποσοστά ακόμη και πάνω από 50%.
Στη λίστα με τους δήμους, στους οποίους επανεξετάζονται οι τιμές ζώνης από ιδιώτες εκτιμητές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επανεξέταση θα οδηγήσει αυτόματα στη μείωση των τιμών, είναι οι δήμοι: Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου.
Από τους 169 δήμους που κατέθεσαν τις ενστάσεις, οι 12 πέρασαν στην επόμενη φάση. Οι υπόλοιποι δήμοι κόπηκαν, καθώς δεν είχαν συνοδεύσει τις ενστάσεις – αιτήσεις με πλήρως αιτιολογημένα στοιχεία.
Πλέον, η σκυτάλη έχει περάσει στους ιδιώτες εκτιμητές, οι οποίοι αναλαμβάνουν το έργο της επανεξέτασης των αντικειμενικών τιμών ακινήτων σε 36 περιοχές 12 δήμων της χώρας, που πριν από 1,5 χρόνο υπέβαλαν αιτιολογημένο αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας «κούρεμα» των τιμών.
Μετά την πραγματοποίηση δημόσιας κλήρωσης μεταξύ των εκτιμητών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, η διαδικασία ανάθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να υποβληθούν νέες εκτιμήσεις για επανακαθορισμό των τιμών εκκινήσεως στις 36 επίμαχες ζώνες.
Οι εκτιμητές, αφού ολοκληρώσουν το έργο τους, θα υποβάλουν την πρότασή τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, και τον τελικό λόγο θα έχει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, οι όποιες διορθώσεις–μειώσεις που θα υπάρξουν στις αντικειμενικές αξίες δεν θα ισχύσουν αναδρομικά, αλλά από τη ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης.
Σε περίπτωση που υπάρξουν μειώσεις στις τιμές των «επίμαχων» περιοχών των 12 δήμων, τότε θα μειωθούν μια σειρά από φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα. Ποιοι φόροι επηρεάζονται
Ειδικότερα, από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες επηρεάζονται οι εξής φόροι και τέλη:
1. Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση/δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου.
2. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης.
3. Τεκμήριο διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία.
4. ΕΝΦΙΑ.
5. Συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας.
6. Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.
7. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.
8. ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή.
9. Φόρος Μεταβίβασης/Χρησικτησίας Ακινήτων.
10. Δημοτικοί φόροι επί του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
11. Φόρος Ανταλλαγής.
12. Φόρος Διανομής Ακινήτων.
13. Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων.
14. Αναλογικό τέλος μεταγραφής μεταβιβαστικών συμβολαίων.
15. Φόρος Κληρονομιάς ή Γονικής Παροχής ακινήτων.
16. Φόρος Δωρεάς ακινήτων.
17. Αναλογικό τέλος μεταγραφής δωρεών και γονικών παροχών.
18. Αναλογικό τέλος κτηματογράφησης προς το "Ελληνικό Κτηματολόγιο".
19. Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων.
20. Εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων.
Διαβάστε επίσης
Ακρίβεια: Αγωνία για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ – Τι φοβάται ο Θεοδωρικάκος
Στουρνάρας: «Λογικές δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024»