Αίτηση ανά εξάμηνο θα μπορούν να κάνουν ιατροί και οδοντίατροι, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα, μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπόγραψε χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Παρακάτω αναφέρουμε αναλυτικά όλες τις ρυθμίσεις και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε όσοι επιθυμούν να μπορούν να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα.
Αναλυτικά, οι ιατροί που υπηρετούν σε γενικά νοσοκομεία, κέντρα Υγείας και στο ΓΝ Παπαγεωργίου, θα μπορούν εκτός τακτικού ωραρίου και εφημεριών να ασκούν ιδιωτικό έργο. Πρώτα όμως θα πρέπει α έχουν λάβει τη σχετική άδεια από τη διοίκηση του νοσοκομείου και οφείλουν να αναλάβουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το διάστημα απασχόλησής τους.
Συγκεκριμένα οι γιατροί θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, ακόμη και με συμβόλαιο ή ως εμπειρογνώμονες ή τεχνικοί σύμβουλοι.
Το ίδιο καθεστώς θα ισχύει ακόμη και για θέματα εκπαίδευσης ή επιμόρφωσης ή εποπτείας επαγγελματιών υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, επίσης, εντάσσεται η οργάνωση διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, η συγγραφή επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτική εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και εν γένει στον ιδιωτικό τομέα.
Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται δεν πρέπει να περιλαμβάνονται σε μισθωτή εργασία με τον ιδιωτικό τομέα, εκτός των προσωπικών ιατρών του ΕΣΥ.
Η διαδικασία για την αίτηση
Την σχετική άδεια οι ιατροί θα πρέπει να έχουν λάβει από τον διοικητή του νοσοκομείου ή τον διοικητή της ΥΠΕ. Οι αιτήσεις θα πρέπει να γίνονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και του Μαΐου και αφορούν το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και το δεύτερο αντίστοιχα.
Κατά την αίτηση θα πρέπει να αναφέρονται τι είδους είναι η απασχόληση και που θα ασκηθεί. Για την πρώτη εφαρμογή οι ιατροί θα μπορούν να κάνουν αίτηση κατά τις 20 πρώτες ημέρες από την δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης και θα αφορά στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Οι διοικήσεις θα εξετάζουν την αίτηση και θα πρέπει να δικαιολογούν θετική και αρνητική απάντηση. Οι διοικήσεις θα πρέπει να δημιουργούν φάκελο για κάθε αιτούμενο και να διατηρούν αρχείο.
Η διοίκηση των νοσοκομείων ή των ΥΠΕ έχει την ευθύνη για τον έλεγχο της τήρησης των προϋποθέσεων ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα ανάκλησης της άδειας.
Οι προϋποθέσεις για την άδεια
- Η μη άσκηση κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του νοσοκομείου ή ΚΥ και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδας Υγείας από τον ίδιο ιατρό ή με ασθενείς που βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου.
- Να μην προκαλούνται εμπόδια στην λειτουργία του νοσοκομείου και των εφημεριών. Για αυτό πριν τη χορήγηση άδειας ζητείται η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της μονάδας, αλλά δεν είναι δεσμευτική.
- Να μην προκαλούνται προβλήματα στην διεξαγωγή χειρουργικών επεμβάσεων, στις ιατρικές επισκέψεις, σε διαγνωστικές επεμβατικές πράξεις και εξετάσεις κατά το εξάμηνο πριν την αίτηση. Συγκεκριμένα, για τους παθολόγους εξετάζεται ο αριθμός των τακτικών ιατρείων ενώ για τους χειρουργούς η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής, για τους ιατρούς του εργαστηριακό τομέα το σύνολο των πράξεων του τμήματος.
- O αιτούμενος της άδειας δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε άδεια άνευ αποδοχών ή σε άλλη μορφή άδειας πέρα της κανονικής, ούτε σε καθεστώς αργίας ή αναστολής άσκησης καθηκόντων.
- Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η διατήρηση των δεικτών παραγωγικότητας των κλινικών και των τμημάτων του νοσοκομείου και εν γένει της υγειονομικής μονάδας σε προηγούμενα ποσοστά, με απόκλιση μόνο έως 10%. Η διοίκηση του νοσοκομείου και των ΥΠΕ οφείλουν να παρακολουθούν αυτούς τους δείκτες.