Σημαντική φθορά έχει υποστεί η κυριαρχία της ΝΔ την οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν «εισπράττουν», σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, στην οποία αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα η ακρίβεια.
Στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται «βουτιά» της ΝΔ καθώς μέσα σε 6 μήνες το κυβερνών κόμμα έχει χάσει σχεδόν 4 μονάδες. Συγκεντρώνει 24,4% έναντι 28,2% τον περασμένο Ιανουάριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 11,1%, το ΠΑΣΟΚ στο 10,3%. Το ΠΑΣΟΚ δίνει μάχη να περάσει στην δεύτερη (δημοσκοπικά) θέση ενώ το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δίνουν μάχη για την τέταρτη θέση με 7,9% και 7,4% αντίστοιχα. Η Πλεύση Ελευθερίας φθάνει το 4,6% αρκετά ψηλότερα από τον περασμένο Ιανουάριο. Οι Σπαρτιάτες δείχνουν να έχουν εξαϋλωθεί με 0,8%, η ΝΙΚΗ φθάνει το 2,4%, η Φωνή Λογικής το 2,5%, η Νέα Αριστερά το 2,3% , το ΜεΡΑ25 2,6%.
Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ υπερβαίνει τα ποσοστά των ευρωεκλογών, αλλά το χαμηλό όριο της εκτίμησης ψήφου είναι, όπως το ποσοστό των ευρωεκλογών. Tο κυβερνών κόμμα φαίνεται πως έχει «ταβάνι« το 30%.
Η ΝΔ έχει 30,4% (28,3% στις ευρωεκλογές), ο ΣΥΡΙΖΑ 13,8% (14,3% στις ευρωεκλογές), το ΠΑΣΟΚ 12,9% (12,8%) στις ευρωεκλογές), το ΚΚΕ 9,9% (9,3% στις ευρωεκλογές), η Ελληνική Λύση 9,2% (9,3% στις ευρωεκλογές), η Πλεύση Ελευθερίας 5,3% (3,4% στις ευρωεκλογές), το ΜεΡΑ25 3,2% (2,5% στις ευρωεκλογές), η Φωνή Λογικής 3,1% (3% στις ευρωεκλογές), η ΝΙΚΗ 3% (4,4% στις ευρωεκλογές), η Νέα Αριστερά 2,8% (2,5% στις ευρωεκλογές), ο ΚΟΣΜΟΣ 1% ( 1,1% στις ευρωεκλογές) και οι Σπαρτιάτες 1,1%.
Ακολουθεί ο πίνακας με βάση το στατιστικό σφάλμα στον οποίο φαίνεται σε ποια όρια θα μπορούσαν να κινηθούν τα κόμματα, καθώς στις ευρωεκλογές τα αποτελέσματα για τα μεγάλα κόμματα και κυρίως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκαν στα κάτω όρια του exit poll. Η ΝΔ από 28% έως 32,8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ από 12% έως 15,6% και το ΠΑΣΟΚ από 11,2% έως 14,6%.
Η ακρίβεια καταγράφεται ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα σε ποσοστό 46%, ενώ αυξήθηκε από την προηγούμενη δημοσκόπηση 6 μονάδες.
Η κυβέρνηση αξιολογείται στο χαμηλότερο ποσοστό της από ποτέ, με 27% θετικές γνώμες ενώ σχεδόν 7 στους 10 την αξιολογούν αρνητικά. Όμως 8 στους δέκα αξιολογούν αρνητικά την αξιωματική αντιπολίτευση ενώ και πάλι οι θετικές γνώμες για τον ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις θετικές αξιολογήσεις είναι 7 μονάδες μπροστά από την κυβέρνησή του και στο διπλάσιο από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συγκεντρώνει 33% θετικές γνώμες έναντι 16% του κ. Κασσελάκη.
Αντιστοίχως, ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 33% ως καταλληλότερος πρωθυπουργός ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά με αποτέλεσμα να τον «κυνηγά» κατά πόδας ο «Κανένας», επιλογή που συγκεντρώνει 32%.
Ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός είναι ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με θετικές γνώμες 42 % ξεπερνώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά 2%. όμως ο πρωθυπουργός έχει περισσότερες αρνητικές γνώμες από τον κ. Κουτσούμπα.
Σε φάση σταθερότητας θεωρεί ότι βρίσκεται μόλις το 23%. Αριστεροί, Κεντροαριστεροί, Κεντρώοι έχουν την άποψη σε υψηλά ποσοστά (82%, 83%, 72% αντίστοιχα) ότι το κομματικό σύστημα είναι σε φάση ρευστότητας.
Σε ό,τι αφορά την αποχή στις ευρωεκλογές, το 42% δηλώνει ότι απείχε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το πολιτικό σύστημα, ενώ το 47% δηλώνει αδιάφορο για την πολιτική, δηλαδή δεν είναι ελκυστική.
Η Ελληνική Λύση θεωρείται ότι ήταν ο μεγάλος κερδισμένος στις ευρωεκλογές, όπως και το ΚΚΕ αλλά και η Πλεύση Ελευθερίας και τα μικρότερα ακροδεξιά κόμματα. Στην πρώτη θέση με 71% η Ελληνική Λύση και στην δεύτερη το ΚΚΕ με 52%.
Σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, «ναι θα πάω και μάλλον θα πάω» δηλώνει το 37% με την δεξαμενή των δυνητικών ψηφοφόρων να προέρχεται κυρίως από την «Κεντροαριστερά» 23% , την «Αριστερά» 19%, το «Κέντρο» 13% και μικρά μονοψήφια ποσοστά από την «Κεντροδεξιά» και την «Δεξιά».