Η κυβέρνηση μπορεί να είχε προετοιμαστεί για μια έντονη κριτική των δύο πρώην πρωθυπουργών και πρώην αρχηγών της παράταξης προς την πολιτική που ασκεί αλλά σίγουρα δεν περίμενε την πρωτόγνωρη επίθεση που εξαπέλυσε ευθέως κατά του πρωθυπουργού ο Αντώνης Σαμαράς και εμμέσως εναντίον του ο Κώστας Καραμανλής χωρίς ούτε μια φορά στην ομιλία του να τον κατονομάσει.
Μάλιστα αν θυμηθούμε την φράση του πρώην πρωθυπουργού με την οποία ξεκίνησε την ομιλία του ότι το πλήρωμα των χωρών της Ευρώπης βρίσκεται σχεδόν σε κατάσταση ανταρσίας κατά των καπεταναίων του γίνεται κατανοητό ότι Σαμαράς και Καραμανλής αυτή τη στιγμή είναι σε κατάσταση ανταρσίας κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Και σίγουρα σε κατάσταση ανταρσίας είναι και η πλειοψηφία του κοινού που έδωσε το παρών χθες στην εκδήλωση καθώς πολλοί ήταν αποστασιοποιημένοι Νεοδημοκράτες, πολλοί Νεοδημοκράτες που συγκαταλέγονται στο ένα εκατομμύριο των ψηφοφόρων που έχασε η Νέα Δημοκρατία και αρκετοί στελέχη και ψηφοφόροι κομμάτων στα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το παρών έδωσαν η πρόεδρος της φωνής λογικής Αφροδίτη Λατινοπούλου, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος ακόμα και η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.
Ανάμεσα στους πολλούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τους δύο υπουργούς Αδωνι Γεωργιάδη και Όλγα Κεφαλογιάννη και τους δύο νυν ευρωβουλευτές Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Ελίζα Βόζεμπέργκ πιο αμήχανα από όλους ακούγοντας τα δηλητηριώδη βέλη που εκτοξευόταν κατά της κυβέρνησης πρέπει να αισθάνθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ο οποίος έδωσε το παρών στην εκδήλωση εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό.
Και εκ του αποτελέσματος ίσως να έπραξε σοφά ο Κυριάκος Μητσοτάκης που αποφάσισε να μην πάει στην εκδήλωση αφού το κλίμα στο κοινό που βρέθηκε χθες στο αμφιθέατρο του πολεμικού μουσείου μύριζε μπαρούτι εναντίον του.
Και πολιτικά και προσωπικά πια οι δύο πρώην πρωθυπουργοί βρίσκονται απέναντι στο νυν πρωθυπουργό αμφισβητώντας στην πραγματικότητα την δυνατότητα του να οδηγήσει εκ νέου την Νέα Δημοκρατία σε νίκη και πολύ περισσότερο πίσω στις ρίζες της όπως ζήτησαν πολλές φορές στις ομιλίες τους με όλες τις γέφυρες επικοινωνίας να έχουν κοπεί.
Μετά τα όσα ειπώθηκαν χθες είναι ολοκάθαρο ότι άλλη Νέα Δημοκρατία πρεσβεύουν Καραμανλής και Σαμαράς κι άλλη Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που έχει φτιάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί τα πιστεύω του με υψηλά αξιώματα δηλαδή με μια πιθανή υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και η προειδοποίηση πως ήταν, είναι και θα είναι παρών αφήνει για το μέλλον όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.
Στην ίδια γραμμή με τον πρώην πρωθυπουργό και ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος μόλις ανέβηκε στο βήμα μετά το τέλος της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά είπε χαμογελώντας «και τώρα τι άλλο να πω εγώ» αφήνοντας να εννοηθεί ότι συμφωνεί και προσυπογράφει πλήρως τα όσα είπε ο προηγούμενος ομιλητής.
Ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να μην αναφερθεί ούτε μία φορά ονομαστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως, από το να μην θέλει να κόψει πλήρως της γέφυρες μαζί του έως το να μη θέλει καν να τον επικαλεστεί προσωπικά.
Όμως τον συμπεριέλαβε στις ευρωπαϊκές ηγεσίες που δεν κατάλαβαν ποιο ήταν το μήνυμα των ευρωεκλογών. Και εκεί η αναφορά του ήταν πολύ σκληρή αφού τόνισε ότι «αν δεν καταλαβαίνεις γιατί δυσανασχετούν και διαμαρτύρονται οι πολλοί, αν επιμένεις, κόντρα σε όλες τις ενδείξεις, ότι εσύ έχεις δίκιο και οι πολλοί άδικο, αν πιστεύεις ότι ξέρεις πάντα καλύτερα από αυτούς και η μόνη παραδοχή που κάνεις είναι ότι θα έπρεπε απλώς να το επικοινωνήσεις καλύτερα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκείνοι έχουν δίκιο κι εσύ άδικο. Αν ούτε αυτό καταλαβαίνεις τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα!»
Καραμανλής και Σαμαράς είναι προφανές ότι δηλώνουν παρόν στις εξελίξεις απενοχοποιώντας τους πολίτες που ψήφισαν τα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και ρίχνοντας τον σπόρο του προβληματισμού για το πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό εφόσον από τις επόμενες εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Μια συγκεκριμένη φράση από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά φανέρωνε πολλά ως προς αυτό τον προβληματισμό «με βάση και την πρόσφατη εκλογική συμπεριφορά της κοινωνίας, ποιες πολιτικές συμμαχίες θα συνάψει, αν χρειαστεί, η παράταξη, με ποιους, και σε ποια ιδεολογική κατεύθυνση;».
Και το σκηνικό ρήξης των δύο πρωθυπουργών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι πια μια δημοσιογραφική εκτίμηση αλλά ένα μήνυμα που έστειλαν και οι δύο μέσα από τις ομιλίες τους με τον Αντώνη Σαμαρά να αποκαλεί τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του αλαζόνες και τον Κώστα Καραμανλή να μιλά ξανά για τις ευρωπαϊκές υποτίθεται ηγεσίες φωτογραφίζοντας την πρωθυπουργία Μητσοτάκη.
«Η αυταρέσκεια και η αλαζονεία, ο δύσκολα συγκαλυπτόμενος ελιτισμός δεν φανερώνουν μόνο ρηχότητα και επιπολαιότητα. Φανερώνουν στην ουσία υπεροψία για την άλλη άποψη, δογματικές αγκυλώσεις, περιφρόνηση για τους πολλούς, τις αγωνίες, τα προβλήματα, τις προσδοκίες τους. Οταν δαιμονοποιείται η άλλη άποψη, όταν αντιμετωπίζονται ως εχθροί οι ανησυχούντες, τότε η οριστική ρήξη μαζί τους είναι αναπόφευκτη».
Και το ερώτημα που προκύπτει μετά από αυτή την τοποθέτηση είναι μόνο οριστική ρήξη των δύο πρώην με τον νυν πρωθυπουργό ή και οριστική ρήξη του ενός εκατομμυρίου που έκατσε στον καναπέ και δεν ψήφισε με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη;
Τα όσα πιθανόν πει το βράδυ ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση του Economist, στην οποία θα συνομιλήσει με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα θα δείξουν πως θα σταθεί η κυβέρνηση απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη επίθεση δύο κορυφαίων στελεχών της παράταξης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως μετά τις χθεσινές ομιλίες του και η Νέα Δημοκρατία μπαίνει σε μια περίοδο εσωστρέφειας στην οποία στην πραγματικότητα δύο πρώην πρωθυπουργοί αμφισβητούν συνολικά την πολιτική του νυν και ζητούν την αλλαγή της αλλά στην πραγματικότητα αμφισβητούν και τον τρόπο με τον οποίο ηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης της Νέας Δημοκρατίας.
Διαβάστε επίσης
«Καρφιά» Μπακογιάννη για Σαμαρά: «Κατέθεσε την προσωπική του πικρία, το ότι δεν τον παίζουνε»
ΠΑΣΟΚ: Οι πέντε υποψηφιότητες, ο «χρησμός» Διαμαντοπούλου και στο… βάθος Γιαννακοπούλου