Μία από τις πιο συχνές αιτίες επίσκεψης σε γιατρούς και νοσηλείες στα νοσοκομεία είναι τα νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος. Υπολογίζεται ότι περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία χρειάζονται γαστρεντερολογική αξιολόγηση για διαταραχές του πεπτικού σωλήνα, του ήπατος και του παγκρέατος.
Συχνές παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος περιλαμβάνουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ), τη δυσπεψία, το έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου, το ευερέθιστο έντερο, την ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn, ηπατικές παθήσεις, όπως η σχετιζόμενη με διαταραχές του μεταβολισμού λιπώδης νόσος του ήπατος, οι οξείες και χρόνιες ηπατίτιδες και η κίρρωση, οι πολύποδες, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και σπανιότερα του στομάχου και του παγκρέατος.
Όλες οι νεότερες θεραπείες και κατευθύνσεις θα συζητηθούν από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες υψηλού επιπέδου και κύρους, στο 44ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, που διοργανώνει η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία από τις 28 Νοεμβρίου έως 1η Δεκεμβρίου 2024 στην Αθήνα.
Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, επεσήμαναν τις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του πεπτικού.
Κύριο διαγνωστικό αλλά και θεραπευτικό εργαλείο των Γαστρεντερολόγων είναι οι ενδοσκοπήσεις του πεπτικού σωλήνα με πιο διαδεδομένες τη γαστροσκόπηση και την κολονοσκόπηση, την ενδοσκόπηση των χοληφόρων (ERCP) με την οποία αφαιρούνται λίθοι των χοληφόρων ή του παγκρέατος ή τοποθετούνται ενδοπροσθέσεις (stents) στα χοληφόρα ή στο πάγκρεας, καθώς και τους ενδοσκοπικούς υπερήχους μέθοδο συνεχώς ανερχόμενη με διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές.
Πολύποδες
Στο πεδίο των εκτομών πολυπόδων έχει επίσης παρουσιαστεί επαναστατική πρόοδος τα τελευταία χρόνια με την εφαρμογή της νεότερης μεθόδου ενδοσκοπικής υποβλεννογόνιας διατομής (ESD), με την οποία είναι δυνατή η αφαίρεση πρώιμων καρκίνων πεπτικού σωλήνα με εξαιρετικά αποτελέσματα. Με αυτό το πλεονέκτημα αποφεύγονται ανοικτές μείζονες χειρουργικές παρεμβάσεις, ενώ προσφέρεται ριζική θεραπεία.
Γενικότερα, η εξέλιξη της Γαστρεντερολογίας είναι αλματώδης τα τελευταία χρόνια. Προκύπτουν συνεχώς νέα δεδομένα που αφορούν τόσο την κατανόηση των παθοφυσιολογικών μηχανισμών, τη διαγνωστική προσπέλαση, όσο και τον τρόπο αντιμετώπισης των διαφόρων νοσημάτων. Έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε ένα ευρύ φάσμα που αφορά τη θεραπεία του πεπτικού έλκους, τις ηπατίτιδες, τα ιδιοπαθή νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ), τις διάφορες κολίτιδες, τα αυτοάνοσα νοσήματα, την νοσογόνο παχυσαρκία.
Οι καρκίνοι
Υπάρχουν πλέον νέες θεραπείες για τα κακοήθη νεοπλάσματα του πεπτικού, του ήπατος και του παγκρέατος που έρχονται να δώσουν εξαιρετικά αποτελέσματα και να αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία στην αντιμετώπιση κακοηθειών που θεωρούνταν ανίατες.
Στο πεδίο της πρόληψης των νοσημάτων πεπτικού θα γίνει ιδιαίτερη ανάλυση με αφορμή το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» του Υπουργείου Υγείας, στην πρόληψη του ΚΠΕ και επιπλέον οι ειδικοί θα αναφερθούν στην πρόληψη και θεραπεία και άλλων καρκίνων του πεπτικού όπως του στομάχου και του παγκρέατος.
Τα νεότερα φάρμακα
Στο πεδίο των λειτουργικών και των οργανικών παθήσεων όπως της δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας, της διάρροιας, του ευερέθιστου εντέρου και της εκκολπωματικής νόσου, θα γίνει αναλυτική αναφορά τόσο στα σύγχρονα πρωτόκολλα διάγνωσης, όσο και στα νεότερα φάρμακα που πλέον είναι διαθέσιμα.
Επίσης, σημαντικό μέρος του προγράμματος θα αφιερωθεί στη σωστή διατροφή και στον ρόλο της για την υγεία, στις δίαιτες αδυνατίσματος, στο ποια είναι η σωστή και σε ποιες περιπτώσεις, καθώς και για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας με φάρμακα ή χειρουργικές επεμβάσεις.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους νοσηλευτές
Σημειώνεται ότι στο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νοσηλευτές Γαστρεντερολογίας, που περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των ασθενών με παθήσεις του Γαστρεντερικού, τις νεότερες διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις, αλλά και αναφορά στην τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στον Ελληνικό χώρο, όσον αφορά τη σύγχρονη νοσηλευτική αντιμετώπιση και φροντίδα των ασθενών, από έμπειρους και εξαίρετους νοσηλευτές-ομιλητές.
Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η ανοιχτή εκδήλωση στην πλατεία Κοραή την Παρασκευή 29 & Σάββατο 30 Νοεμβρίου από τις 10:00 – 18:00 με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου και τις ομάδες ατόμων υψηλού και μέσου κινδύνου.
«Η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία ως εταιρεία κορμού της επιστήμης της Γαστρεντερολογίας στη χώρα μας, συνεχίζει να πρωτοστατεί στην εκπαίδευση των γαστρεντερολόγων, διοργανώνοντας το κορυφαίο επιστημονικό συνέδριο της ειδικότητας με στόχο την ενημέρωση των Ελλήνων ιατρών για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο της Γαστρεντερολογίας» είπε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνα Παρασκευά.
Σημειώνεται ότι ο τομέας της Γαστρεντερολογίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει αξιοσημείωτη εξέλιξη με αποτέλεσμα σήμερα στη χώρα μας, οι ασθενείς με παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, να αντιμετωπίζονται με μεθόδους σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Γαστρεντερολογία στη χώρα μας έχει προσαρμοστεί πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις της επιστήμης και της ιατρικής πρακτικής.