Το ταξίδι της έκθεσης συνεχίζεται online, μέσα από ένα ολοζώντανο VR tour
που έρχεται προσεχώς στο cultureisathens.gr.
Ένα μεγάλο ταξίδι στη συλλογική ιστορική μνήμη της πόλης ολοκληρώθηκε με επιτυχία μέσα από την έκθεση «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της» του Δήμου Αθηναίων. Σε σχεδιασμό και υλοποίηση από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη του Αρχείου της ΕΡΤ, η ιστορική έκθεση παρουσιάστηκε από τις 23 Ιουλίου έως τις 28 Οκτωβρίου 2024 στο Κέντρο Τεχνών του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στο Πάρκο Ελευθερίας. Σε έναν ιστορικά φορτισμένο χώρο, ταυτισμένο με τον αγώνα για την ελευθερία, η έκθεση προσέλκυσε και συγκίνησε περισσότερους από 12.000 επισκέπτες και επισκέπτριες.
Ως το επίκεντρο των ομότιτλων, πλούσιων επετειακών εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων, η έκθεση αποτέλεσε φόρο τιμής σε δύο σημαντικούς σταθμούς της ελληνικής ιστορίας, την απελευθέρωση της Αθήνας το 1944 και την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, αναδεικνύοντας τη διαχρονική σημασία της εθνικής ανεξαρτησίας και της πολιτικής ελευθερίας. Μαθητές, φοιτητές, άνθρωποι κάθε ηλικίας, Αθηναίοι και επισκέπτες, έδωσαν ραντεβού με την ιστορία και «συναντήθηκαν» με τους Αθηναίους των δύο εκείνων διαφορετικών εποχών, τους έμμεσους πρωταγωνιστές της έκθεσης, που παρουσιάζονται να πανηγυρίζουν στους δρόμους της πόλης το τέλος της ναζιστικής κατοχής το φθινόπωρο του 1944 και την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας το καλοκαίρι του 1974.
Όπως μαρτυρά και το όνομά της, η έκθεση εστιάζει μεν στη χαρά και την αισιοδοξία εκείνων των στιγμών, υπογραμμίζει όμως και τον ζόφο και τον τρόμο των δύο αυτών καθεστώτων ανελευθερίας, προβάλλοντας ακόμα τις ατομικές ιστορίες –γνώριμες αλλά και παραγνωρισμένες– εκείνων που δεν πρόλαβαν τις ημέρες της γιορτής. Παράλληλα, η έκθεση δεν παραβλέπει το «σκοτάδι» που σημάδεψε τις δύο αυτές επετείους: τη σκιά των Δεκεμβριανών και τον φόβο του εμφυλίου πολέμου, καθώς και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Οι χιλιάδες επισκέπτες και επισκέπτριες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να «βυθιστούν» στις δύο κρίσιμες στιγμές της ελληνικής ιστορίας του 20ού αιώνα, μέσα από σπάνιες φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, έγγραφα, αφίσες και εφημερίδες της εποχής, έργα τέχνης, προκηρύξεις και τρικάκια με μηνύματα χαράς και συνθήματα διεκδικήσεων αλλά και πλούσιο αρχειακό υλικό. Τα συνολικά περισσότερα από 500 εκθέματα, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται σπάνια στο ευρύ κοινό, περιλάμβαναν επίσης προσωπικά αντικείμενα, πολεμικά τεκμήρια, μαρτυρίες και αφιερώματα σε αγωνιστές, καθώς και υλικό από τις απαρχές της μεταπολίτευσης. Κάθε ένα από αυτά συντέλεσε σε μια συνολική αφήγηση που ξεχειλίζει συναίσθημα, ένα μοναδικό ταξίδι σε προσωπικές εμπειρίες και συλλογικά οράματα. Μάλιστα, το ταξίδι αυτό θα συνεχιστεί, καθώς πολύ σύντομα η έκθεση «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της» θα είναι διαθέσιμη για online περιήγηση, μέσα από ένα ολοζώντανο και πλήρως αναλυτικό VR tour στο cultureisathens.gr.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, διοργανώθηκαν οργανωμένες δωρεάν ξεναγήσεις ενηλίκων και μαθητών οι οποίες έτυχαν μεγάλης συμμετοχής, με τη θετική ανταπόκριση των επισκεπτών να σημειώνει ενθαρρυντικά δείγματα για την ανάγκη διερεύνησης του πρόσφατου ιστορικού παρελθόντος της πόλης. Ιδιαίτερα, η εντυπωσιακή συμμετοχή περισσότερων από 3.000 μαθητών και μαθητριών Γυμνασίων και Λυκείων αλλά και Δημοτικών Σχολείων ανέδειξε την έκθεση «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της» σε ένα εξαιρετικής σημασίας ιστορικό μάθημα που συνοψίζει την ανάγκη των νέων γενιών να παραμένουν συνδεδεμένες με το παρελθόν και τα διαχρονικά ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.