Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον τομέα των οπτικοακουστικών παραγωγών με τις μεθοδεύσεις η Ένωση Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (PACT) για 15ωρη απασχόληση στα γυρίσματα διαφημίσεων, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, καταγγέλλουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και η Ένωση Τεχνικών ΕΤΕΚΤ ΟΤ.
Η PACT στην οδηγία της αναφέρει ότι έπειτα από τετραμερή συνάντηση στην οποία μετείχαν παραγωγοί, διευθυντές παραγωγής και σκηνοθέτες, προτείνει να εφαρμόζεται στα γυρίσματα ελληνικών διαφημίσεων συνολική απασχόληση 15 ωρών αρχής γενομένης από τις 15 του προηγούμενου μήνα.
Οι τρείς ενώσεις κάνουν λόγο για εργοδοτική αυθαιρεσία και χαρακτηρίζουν απαράδεκτη «την πρακτική να αποφασίζει μονομερώς μία εργοδοτική οργάνωση, χωρίς να έρθει σε καμία διαβούλευση με τα σωματεία εργαζομένων του κλάδου, για κάτι τόσο σοβαρό όσο τα ωράρια εργασίας. Βαφτίζοντας μάλιστα αυτή την πρακτική ως βέλτιστη (best practice). Η υπερωρία απαγορεύεται και δικαιολογείται μόνο με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πάντοτε χωρίς να υπερβαίνει τις 3 ώρες ημερησίως».
Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση των ΠΟΘΑ, ΕΕΣ, ΕΤΕΚ ΟΤ η οποία κοινοποιήθηκε με επιστολή στην υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, στον υφυπουργό Πολιτισμού, Ιάσονα Φωτήλα, τον γ.γ. Εργασιακών Σχέσεων Νίκο Μηλαπίδη και το ΣΕΠΕ.
«Στο περιβάλλον εργοδοτικής αυθαιρεσίας που οφείλεται και στην έλλειψη ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας, οι εργοδότες βρήκαν ευκαιρία να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες στον πολύπαθο χώρο του Πολιτισμού, αυτή τη φορά στον τομέα των οπτικοακουστικών παραγωγών. Η εργοδοτική οργάνωση PACT (Ένωση Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων), εξέδωσε οδηγία με την οποία εφαρμόζει σχέδιο όπου τα προγράμματα γυρισμάτων να είναι για συνολική απασχόληση 15 ωρών, και μάλιστα με άμεση εφαρμογή από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Θεωρούμε απαράδεκτη τη πρακτική να αποφασίζει μονομερώς μία εργοδοτική οργάνωση, χωρίς να έρθει σε καμία διαβούλευση με τα σωματεία εργαζομένων του κλάδου, για κάτι τόσο σοβαρό όσο τα ωράρια εργασίας. Βαφτίζοντας μάλιστα αυτή την πρακτική ως βέλτιστη (best practice). Η υπερωρία απαγορεύεται και δικαιολογείται μόνο με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πάντοτε χωρίς να υπερβαίνει τις 3 ώρες ημερησίως.
Υπενθυμίζουμε ότι πάγια πρακτική για την ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και καταφύγιο εναντίον της εργοδοτικής αυθαιρεσίας ήταν πάντα οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, γι αυτό καλούμε την Υπουργό να επαναφέρει το θεσμικό πλαίσιο των Συλλογικών Συμβάσεων ως το μόνο προστατευτικό και ορθό πλαίσιο εργασίας.
Ζητάμε να διευκρινιστεί άμεσα αν πράγματι το ωράριο αφορά συνεχή εργασία ανά εργαζόμενο, κάτι που ξεπερνά κατά πολύ την έως τώρα οργάνωση των εργασιών».
Καλούμε τέλος την Υπουργό Εργασίας να παρέμβει άμεσα για να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές της υπερεντατικοποίησης της εργασίας, η οποία εκτός από την προφανή εξάντληση των εργαζόμενων, που θα κληθούν να «βγάλουν» γύρισμα δύο ημερών σε ένα 15ωρο, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υποδηλωμένη εργασία, καθώς και στην καταστρατήγηση του νόμιμα κατοχυρωμένο ωράριο που είναι το 8ωρο, ενώ επιδρά αρνητικά στην παραγωγικότητα των εργαζομένων στις οπτικοακουστικές παραγωγές και συμβάλλει στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων».